Българско кисело мляко – ползи за здравето

кисело мляко

Много страни по света произвеждат продукта йогурт, който имитира българско кисело мляко, но вкусовите и хранителните му качества съществено се различават. В това отношение природата е била щедра към нас, като ни е дарила с този уникален продукт със страхотни качества . Ползите от българското кисело мляко са толкова много, че мнозина го определят като най-здравословната наша храна. От хилядолетия то е основна храна за народа ни. Заедно с розовото масло, българското кисело мляко е визитна картичка на родината ни пред света, известно с наименованието си bulgarian yogurt. Особено популярно е то в далечна Япония.

Хранителен състав на киселото мляко

Тайната на българското кисело мляко се крие в бактерията Лактобацилус булгарикус . Тя е причината за ферментирането на млякото, което съдържа почти всички хранителни вещества необходими за тялото. Учените считат, че тази бактерия оптимизира храносмилането и удължава живота.

Киселото мляко е богат източник на калций. Този минерал е от съществено значение за развитието и поддържането на здрави кости и зъби. Помага за правилното функциониране на нервната система и стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция. Също така е важен за съсирването на кръвта, заздравяването на рани и поддържането на нормално кръвно налягане. Богатите на калций храни са най-добри, когато са съчетани с източник на витамин D, тъй като той помага на тънките черва да абсорбират калция. Понеже витамин D не се съдържа в киселото мляко, някои производители допълнително го обогатяват с него.

Кисело мляко ползи

Често хората се питат: Кое кисело мляко е най-полезно? Отговорът е: Най-полезно е домашно кисело мляко получено от прясно издоено мляко. Най-добрият вариант е, ако може да се снабдите с козе, биволско или овче кисело мляко. Разбира се повечето хора, особено в големите градове, нямат достъп до натурално мляко. Въпреки това може да бъдете спокойни, многобройни са ползите от българското кисело мляко продавано в супермаркетите.

Киселото мляко е най-полезно за децата и възрастни хора. Консумирането на кисело мляко забавя стареенето на организма, като микроорганизмите в него взаимодействат с чревната флора в стомаха, атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето. За да се постигне най-добър ефект медицински специалисти препоръчват киселото мляко да се яде поне 1 час след хранене.

Млечни протеини

Киселото мляко съдържа млечните протеини, които подпомагат метаболизма, като увеличават енергийния ви разход или броя на калориите, които изгаряте през деня. Преди се е смятало, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, но настоящите изследвания показват, че това не е така.

Получаването на достатъчно количество млечни протеини също е важно за регулиране на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират за ситост. Това може автоматично да намали броя на калориите, които консумирате като цяло, което е от полза за контрол на теглото. Ето защо диетите за отслабване използват нискомаслено кисело мляко като полезен източник на протеини.

Кисело мляко с пробиотик

На пазара се продават различни видове кисело мляко. Един от тях е специално разработен продукт с добавени пробиотични бактериални щамове. Това е така нареченото кисело мляко с пробиотик.

Пробиотиците са вид здрави бактерии, които са полезни за червата. Те помагат за регулиране на храносмилателната система, като намаляват симптомите на често срещани стомашно-чревни разстройства, като газове, диария, запек и подуване на корема.

Някои изследвания предполагат, че пробиотиците могат да засилят имунната система, да помогнат за управление на теглото и да намалят риска от рак.

Трябва да знаете, че всяко натурално кисело мляко е пробиотик. Консумирането на този пробиотичен продукт може да подобри усвояването на витамини и минерали. Имайте предвид, че колкото по-свеж е продуктът, толкова повече живи бактерии има в него.

За да сте сигурни, че купувате продукт съдържащ ефективни пробиотици, потърсете кисело мляко с живи бактерии, които трябва да бъдат посочени на етикета. Също така това мляко притежава антибиотични и антимикробни вещества, които действат потискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми.

За добър имунитет

Редовната консумация на кисело мляко,особено ако съдържа пробиотици, може да помогне за добър имунитет и да намали вероятността да се разболеете.

Доказано е, че пробиотиците намаляват възпалението, което е свързано с няколко здравословни състояния, вариращи от вирусни инфекции до чревни разстройства. Изследванията показват, че в някои случаи пробиотиците могат също да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на обикновената настинка.

Съществена роля за  повишаване на имунитета чрез киселото мляко се дължи на съдържащите се в него микроелементи – магнезий, селен и цинк. Обогатените с витамин D кисели млека могат да повишат още повече имунитета.

Медицински изследвания показват, че при 150 г дневна доза кисело мляко значително се понижава риска от простудни болести, заболявания на стомаха и кожни проблеми

Превенция на остеопороза

Киселото мляко съдържа някои ключови хранителни вещества за поддържане на здравето на костите, включително калций, протеини, калий и фосфор.

Всички тези витамини и минерали са особено полезни за превенция на остеопороза, състояние, характеризиращо се с отслабване на костите и често срещащо се при възрастните хора. Хората с остеопороза имат ниска костна плътност и са изложени на по-висок риск от костни фрактури.

Според някои изследвания консумацията на поне три порции млечни храни на ден, като кисело мляко може да помогне за запазване на костната маса и сила.

Лек за здраво сърце

Българското кисело мляко е с високо съдържание на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, които са лек за здраво сърце. Една чаша от него осигурява 38% от дневната ви нужда от фосфор, 12% от магнезий и 18% от калий. Тези минерали са от съществено значение за няколко биологични процеса, като регулиране на кръвното налягане и метаболизма.

Съдържанието на мазнини в киселото мляко е една от причините, поради които здравословният му ефект често е спорен. Съдържа предимно наситени мазнини, с малко количество мононенаситени мастни киселини. Преди се е смятало, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, но настоящите изследвания показват, че това не е така.

Няма ясни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни за здравето, напротив може да е от полза за здравето на сърцето. Някои изследвания показват, че приемът на наситени мазнини от пълномаслени млечни продукти повишава “добрия” HDL холестерол, който може да защити здравето на сърцето. Други проучвания установяват, че приемът на българско кисело мляко намалява общата честота на сърдечните заболявания.

Освен това е доказано, че млечните продукти помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Ефектите изглежда са най-забележими при тези, които вече са диагностицирани с високо кръвно налягане.

Поддържане на нормално теглото

Киселото мляко има няколко свойства, които могат да помогнат за поддържане на нормално тегло.

То е с високо съдържание на протеин, който заедно с калция стимулира повишаването нивата на хормоните, намаляващи апетита. Те сигнализират за ситост, което може автоматично да намали броя на консумираните калории, което е от полза за контрол на теглото. Ето защо диетите за отслабване използват нискомаслено кисело мляко като полезен източник на протеини.

Медицински проучвания установяват, че тези, които ядат българско кисело мляко, са склонни да се хранят по-добре като цяло в сравнение с тези, които не го консумират. Това отчасти се дължи на по-високото му съдържание на хранителни вещества в сравнение със сравнително ниското му съдържание на калории.

Редовната консумация на комбинация от кисело мляко с мед може значително да подобри вашата фигура и да допринесе за отличната работа на организма ви.

Домашно кисело мляко

Как се прави домашно кисело мляко?

Домашното кисело мляко се прави от прясното като към него се прибавя жива закваска. Тези бактерии използват захарите от прясното мляко като източник на енергия, отделяйки млечна киселина, която пресича прясното мляко и го превръща в кисело. Млечната киселина придава специфичния му вкус.

В къщи може лесно да си направите кисело мляко от естествено краве мляко купено от производител. Първо трябва да прецедите млякото и да го сложите да заври, като трябва да сте много внимателни защото то бързо кипва. Оставяте свареното мляко да изстива, като периодично проверявате достигането на необходимата температура за подквасване на киселото мляко. Най-лесно проверката става с пръст. Когато установите, че той може да издържа на температурата добавяте подквасата. За подкваса  служи кисело мляко, което не е с изтекъл срок на годност. В случай, че използвате готов продукт от търговската мрежа той трябва да бъде с масленост най-малко 3,6%. На 600мл  прясно мляко се поставя 1 супена лъжица подкваса. За ферментация на киселото  мляко температурата трябва да се задържа за определен период от време. За целта завийте съдовете с одеяло. След 3-4 часа киселото мляко е готово.

Може също да консервирате кисело мляко за зимата. Това става като подквасите млякото в буркани, които запечатвате с нови капачки. Стерилизирате ги за 5 мин, колкото да се вакуумират. Поставяте на хладно и може да консумирате след дълго време.

Във видеото на “Приказна кухня с Ани” може да видите как се кваси домашно кисело мляко:

Разлика между йогурт и кисело мляко

Разликата между двата продукта е в начина им на производство.

Заквасяването на българското кисело мляко, се извършва във всяка отделна кофичка, т.е. подквасата за киселото мляко се добавя след поставяне на продукта в крайната опаковка.

Заквасяването на йогурта се извършва в общ съд, т.е. подквасата се добавя в съда, преди разфасоването в кофичките. Освен това в съда продуктът се разбърква непрекъснато, за да добие кремообразен вид.

Кисело мляко ползи и вреди

Няма спор, че натуралното кисело мляко е с множество ползи за човека. Кога обаче, този продукт може да причини вреди?

Вреди от киселото мляко се получават когато към него се прибави захар. Много производители добавят освен захар, изкуствени подсладители и други съставки, които не са здравословни.

Освен това продуктите преминали през термична обработка, нямат активни бактерии, което намалява ползите за здравето. Такова е киселото мляко на прах, при което топлината е убила полезните бактерии.

Когато пазарувате от магазин имайте предвид, че не всички продукти с поставен етикет „кисело мляко” съдържат полезните за здравето бактерии. При избиране на млечния продукт търсете кофичка с надпис „с жива закваска” или „био”. Също така не трябва да съдържат сухо мляко и консерванти. Желателно е да имат емблема с БДС.

Вижте също: Ползи и вреди от консумацията на месо