28 Април, 2019 18:51, обновена 14 Юни, 2022 11:59 104 965 17

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 200 гр извара на ден?

  • хранене-
  • извара-
  • здраве-
  • ползи-
  • млечен продукт-
  • здраве-
  • здравословно състояние-
  • полезни вещества-
  • редовна консумация

Диетолози посочват невероятните промени, които този млечен продукт предизвиква в телата ни

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 200 гр извара на ден? - 1
Снимки: shutterstock

Изварата се получава от пресичане на белтъците на млечни продукти като мляко, суроватка, мътеница. Тя е с много високо съдържание на белтъчини, но също така е и добър източник на витамин В2, цинк, желязо, калий, мастни киселини и др.

Всеизвестно е, че този млечен продукт е сред най-ефективните способи за справяне с излишните килограми и за засилване здравината на нашите кости.

Ползите, които консумацията на извара ни носи далеч не се изчерпват със загубата на тегло или здравината на костите. Различни научни изследвания и анализи разкриват колко много ползи за цялостното ни здравословно състояние се крият в този евтин и широкодостъпен млечен продукт.

Но как ли ще се отрази на организма ви редовната консумация на извара? Вижте какви са ползите от яденето на 200 града всеки ден:

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 200 гр извара на ден?
Снимки: shutterstock

Диетолозите твърдят, че всеки ден трябва да ядем извара. Този млечен продукт съдържа голямо количество калций, което е полезно за хора от всяка възраст. В изварата има много витамини, минерали, които наистина могат да направят чудеса с тялото ни. Освен това, тези полезни свойства не зависят от съдържанието на мазнини в изварата, стига да е прясна и е препоръчително да не се подлага на топлинна обработка.

Учените твърдят, че системната консумация на извара води до приятни промени в организма. Но колко продукт може да донесе максимална полза? Може би дори да отида да ядем само това? Не! Диетолозите са категорични, че дневният прием на този продукт трябва да бъде 200 грама, тъй като тялото е способно да абсорбира само определено количество хранителни вещества на ден.

Ускорява метаболизма

Сиренето е богато на витамини от група В, които нормализират метаболизма и превръщат въглехидратите в енергия. Витамин В12 оптимизира мозъчната функция и помага за по-доброто абсорбиране на желязо, аминокиселини, мазнини и протеини. Всички тези хранителни вещества работят заедно като естествен метаболитен ускорител. Добрият метаболизъм помага на организма да усвои по-добре храната, като прави човек по-бдителен, по-енергичен, по-продуктивен.

Сила и еластичност на мускулите

Изварата е отличен източник на млечен протеин, който е много конструктивен материал за мускулите. Ето защо бодибилдърите ядат извара ежедневно преди лягане.

Аминокиселините, съдържащи се в изварата, са отлична храна за мускулите. Ако искате да стегнете мускулите и да ги направите по-еластични, тогава трябва да започнете да хапвате извара ежедневно.

Отслабване

Друга приятна промяна, която може да се усети с редовната употреба на извара, е да намалите теглото си. Учените са установили невероятен факт: изварата изгаря мазнините по естествен и полезен начин. Той ускорява обмяната на веществата и помага да отслабнете, дори без да правите изтощителни упражнения. Диетолозите проведоха експеримент, при който две групи участници спазват една и съща диета. Но едната група яде извара и не спортува, а втората, вместо да яде извара, прави само упражнения. В резултат на това участниците от двете групи са загубили еднакво тегло. Ето защо, ако искате да отслабнете, можете просто да включите извара в ежедневната си диета.

Подобрява женското здраве

След диетолозите, гинеколозите също настоятелно препоръчват да се яде редовно извара. Но защо? Защото е богата на протеини, калций и витамин D, които спомагат за стабилизирането на менструацията и имат благоприятен ефект върху хормоните. Също така, изварата може да предотврати появяването на рак на гърдата, благодарение на приема на калций и витамин D. Продължителните проучвания показват, че високото съдържание на тези вещества в тялото на жената е отлична превенция срещу рака на гърдата.

Укрепва костите

Фактът, че извара укрепва костите и зъбите е добре познат на всички. В крайна сметка, той съдържа голямо количество калций. 200 грама извара съдържат 28% от дневния прием на калций за възрастен човек. Затова трябва да хапвате извара редовно, за предпочитане през целия си живот, от ранно детство. А за бременните жени - това е задължителен продукт, тъй като намалява риска от остеопороза и има добър ефект върху нервната система.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 200 гр извара на ден?
Снимки: shutterstock

Нормализира нивата на захар

Друго полезно действие на извара върху човешкото тяло е намаляването на кръвната захар. Това се дължи на съдържащия се в продукта магнезий. Ето защо, извара се препоръчва и на хора, които са изложени на риск от диабет от втори тип, както и на пациенти с това заболяване.

Поддържа сърцето и кръвоносните съдове

Също така магнезият, на който е богата изварата, има благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове. Ето защо редовната консумация на извара помага за нормализиране на кръвното налягане и намалява риска от инфаркти и инсулти.

Подобрява мозъчната дейност

Изварата съдържа калий, който намалява тревожността, стабилизира нервната система и подобрява кръвоснабдяването на мозъка. Ежедневната консумация на извара е чудесен начин да помогнете на мозъка си да работи по-ефективно и да намалите риска от инсулт.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    17 38 Отговор
    Да бе, преди две години така напълнях от тази диета, че още не мога да се оправя

    Коментиран от #9, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Иван

    36 9 Отговор
    Да хубаво е, но от къде може да се купи истинска!!!!!!!!!!!!! Мислите ли че тази в магазините е извара!!!!!!!!!!!!
  • 4 Електрошок

    32 16 Отговор
    Внимание!Продуктово позициониране!
  • 5 злобар

    29 5 Отговор
    Няма по-хубава извара от изкуственната по супермаркетите пълна с Е та .
  • 6 К.К.

    21 4 Отговор
    А каква да е изварата, пълномаслена или суроватъчна?
    Ако е суроватъчна от кашкавалена суроватка или суроватка от сирене, разликите са много големи!

    Коментиран от #8

  • 7 ГостЪ

    17 9 Отговор
    Минавам на извара !!
    Ама то това в магазина само дето няма нищо общо с изварата .
  • 8 Луд

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "К.К.":

    Е как да ти отговори авторката на този въпрос като в 1-ва точка е написала сирене,а разликата между неговия протеин и сурватъчния, който е в изварата е огромна.
  • 9 Боко

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Ако ядеш банички с извара ще напълнееш.
  • 10 Казеинът причинява рак на простата

    13 12 Отговор
    Според СЗО съдържа и сериозен карценоген за мъжете, съдържащ се в казеина. Причинява основно рак на простатата. Прочетете повече! Млякото не е шега, прочетете медицинските и официални проучвания!

    Коментиран от #16

  • 11 реклама

    8 11 Отговор
    само не разбрах коя от 260 мандри е платила за тази статия?Единствените всеядни животни сме хората,прасетата и кокошките!Аз не искам да изглеждам ,като прасе или да живея 40 дена ала бройлер !!!Щом природата спира кърмата/млякото/ значи друго хранене трябва след бебешкият период!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ангелова

    4 1 Отговор
    Помага за подути глезени.
    От опит.
  • 14 Татяна

    4 3 Отговор
    Продавам козя извара и сирене Град Стара Загора
    Номер за контакт 0878570658
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да ама Не

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Казеинът причинява рак на простата":

    Рака на простатата се появява когато се спре секса !
  • 17 прекалено късо име

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Ама разбира се, че ще напълнеете. Ако ядете по 200гр извара на ден, без да си промените начина на живот( хранене, движение..) и 2 кг извара да ядете, файда няма..