Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да различим качественото краве масло

Как да различим качественото краве масло

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как да различим качественото краве масло

Когато купувате краве масло в магазина, бихте искали да вярвате, че купувате продукт, направен само от мляко. Недобросъвестни производители обаче понякога добавят растителни мазнини към състава, за да намалят производствените разходи, „забравяйки“ да информират за това на етикета и не споменавайки, че това „масло” изобщо не е масло.

Добавянето на растителни мазнини към кравето масло е незаконно. Кравето масло е продукт със съдържание на млечни мазнини над 80% и вода под 16%, произведено от пълномаслено мляко без растителни добавки. Храните, наречени краве масло, но съдържащи палмово и друго растително масло, са фалшиви.

Използването на краве масло има благоприятен ефект върху зрението, състоянието на кожата и концентрацията. Освен това маслото осигурява по-голяма подкрепа на централната ни нервна система, отколкото масата на специалните хранителни добавки.

Диетолозите казват: всеки ден трябва да ядете двадесет грама масло.

Качественото краве масло е богато на витамини А, Е, D, желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, натрий, мед, манган и цинк. Но за да може този конкретен млечен продукт да бъде на вашата маса, ще трябва внимателно да обмислите избора му, защото основното за полезността му е, че трябва да е естествено.

Как да различим маслото без растителна мазнина?

Факт е, че под опаковката на маслото често се крие фалшификат или дори маргарин. На първо място, прочетете внимателно съставките: истинското масло се прави само от краве мляко. Ако съставът включва растителни мазнини, палмово, фъстъчено или кокосово масло, както и съставка, наречена "заместител на млечната мазнина", това не е краве масло, а неговият евтин аналог. Естественото краве масло не съдържа изброяване на различни растителни масла, както в маргарина, а само мляко или млечна сметана.

Не купувайте артикул със съмнително ниска цена. Маслото от натурално мляко не може да бъде евтино. Разгледайте подробно опаковките и прочетете съставките в магазина. Продуктът с най-високо качество има 82.5%. Ако продавачът реже масло от голям парче, погледнете разфасовката. Добрият продукт има еднаква консистенция, без петна или ивици. При изрязване блести леко.

Как да проверите покупката си на краве масло у дома

Краве масло

- Оценете органолептичните характеристики: външен вид, цвят и вкус. Естественото краве масло ще е твърдо на допир. Кравето масло няма да изцапа опаковката, когато я отворите. Също така не полепва по нея. Цветът на натуралното масло е светложълт или жълт, с деликатна млечна миризма и кремообразен вкус, без намек за неприятни вкусове.

Истинското масло не може да се помирише през опаковката. Топи се в устата, без да оставя мазна обвивка на езика и небцето.

- Оставете маслото при стайна температура: на фалшивото ще се появят капки влага;

- Загрейте в тиган: истинското масло веднага ще зацвърчи, образувайки лека пяна и разпространявайки апетитен аромат, докато палмовата мазнина просто ще се разтопи и разпространи;

- Поставете парче в гореща вода: млечният продукт ще се стопи на повърхността, превръщайки се в хетерогенна полупрозрачна локва, маргаринът ще лежи в дебел, плътен слой. Ако след това разбъркате водата, маслото ще се разтвор, а маргаринът просто ще се разпадне на малки частици, оставяйки водата бистра;

- Замразете бучката масло за 3 часа. След замразяване маслото не може да бъде отрязано, то се отчупва на парчета, докато палмовото масло лесно се маже върху хляба;

- Потопете малко от продукта във водка или спирт: от оцветителите, съдържащи се в ментето краве масло, тя ще придобие жълтеникав или оранжев цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest