Краве масло. Всичко което трябва да знаете

Знаете ли, че произходът на кравето масло може да се проследи още от древността, когато хората започнали да опитомяват животните. Първите писмени доказателства за производство и използване на масло са открити на варовикова плоча, оценена на възраст около 45 века.


Защо маслото е толкова полезно и е важно да го използваме в ежедневното си меню?

В маслото се съдържа най-лесно усвоимата от организма форма на витамин А, необходим за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлези.
Маслото съдържа лауринова киселина, която предпазва от различни гъбични инфекции, както и лецитин, който пък играе важна роля в преработката на холестерола.
Съдържанието на антиоксиданти в маслото допринася за понижаване на вeроятността за увреждане на сърцето и кръвоносните органи.
Маслото е добър източник на витамини Е и К, витамин Д, подпомагащ усвояването на калций, както и на полезния минерал селен.
Наситените мазнини и мастните киселини в маслото имат противоракови и подсилващи имунитета на тялото свойства.
Консумацията на масло намалява риска от кариеси на зъбите, както и рискa от калциране на ставите, кръвоносните съдове и епифизната жлеза.
Маслото е източник на йод и на т.нар. „активатор Х“ – съединение, подобно на витамин А, което подпомага усвояването на минерали от тялото и подобрява здравето на зъбите.
Мазнините в маслото са незабавен източник на енергия, и помагат за по-добрата работа на мозъка и нервната система.

Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана, от кисело мляко или директно от мляко. Маслото се използва за намазване или като подправка, както и в готвенето – за печене, приготвяне на сосове или пържене. Поради множеството приложения, краве масло Лесидрен 125 г се консумира ежедневно в много части на света. Маслото се състои от млечни мазнини, оградени с малки капки, съставени най-вече от вода и млечни протеини. Най-разпространената форма на маслото се прави от краве мляко, но може също така да бъде направено от млякото на други бозайници, като например овце, кози, якове или биволи. Понякога маслото се продава с различни добавки като сол, есенции, консерванти и готварски оцветители. При стопяване водата се отделя и маслото се превръща в рафинирано или чисто (топено) масло, което се състои почти изцяло от мазнина.

В българското законодателство са определени следните търговски наименования на маслото:

Масло – продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 80%, но по-малко от 90%, с максимално съдържание на вода 16% и максимално съдържание на сухия безмаслен остатък от млечен произход 2%.
3/4 масло – продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, но не повече от 62%
1/2 масло – продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, но не повече от 41%.
X % млечна паста за намазване – продукт със следното съдържание на млечна мазнина:
по-малко от 39%;
повече от 41%, но по-малко от 60%;
повече от 62%, но по-малко от 80%.

Най-ранното масло трябва да е било овче или козе, защото се смята, че говедата са били опитомени 1000 г по-късно. Един от най-древните начини за приготвяне на масло, който все още се използва в някои части на Африка и Близкия изток е този: кожа от цяла коза се напълва до половината с мляко, надува се докрай с въздух и се запечатва. След това се провесва с въжета на триножник от пръчки и се удря напред-назад с камъни до отделяне на маслото.

През пети век в Ирландия, а през деветнадесети век в Италия и Русия маслото вече е било много популярен продукт. Когато заминавали на далечно плаване, норвежците взимали със себе си бъчви с краве масло.

За най-хубаво масло се считало това, което се е получавало от бит каймак, от сметана и от мляко. От пресен каймак се правели най-добрите сортове масло, а маслото за готвене се получавало от сметана или мляко.

В земите на Руската империя маслото се получавало, като претопявали сметаната или каймака в руските печки. Така много бавно, на постоянна температура млечните продукти се преобразували в масло. Жълтата маслена маса, която се появявала на повърхността, се отделяла, изстудявала се и се биела с дървени лопатки, чукчета, лъжици, а понякога и само с ръце.


Така полученото масло се измивало със студена вода. То не можело да се запази за дълго, което кара хората да го претопяват постоянно, да го мият с вода и след това отново да го претопяват. По време на претопяването маслото се разделяло на два пласта – горен от чиста мазнина, и долен – от вода и немазни съставки.

Мазнината се отделяла и се охлаждала. Така правели масло и много източно славянски народи. Днес всички категории масло се продават в осолена и неосолена форма. Осоленото масло съдържа или фина гранулирана сол или силна морска сол, която се добавя при производството. Освен за овкусяване на маслото, солта също така действа и като консервант.

Методи на производство

Млякото и сметаната са нехомогенни смеси. Това означава, че мазнините, които се съдържат в тях са под формата на микроскопични капчици. Тези капчици са обвити от мембрани, които всъщност предпазват от превръщането на мазнините в млякото в еднородна маса. Маслото се произвежда чрез разбиване на сметаната, което поврежда мембраните и позволява на млечните мазнини да се слеят, отделяйки се от другите части на сметаната. Различните методи на производство дават масла с различни консистенции, което се дължи най-вече на състава на млечни мазнини в крайния продукт.

Почти всички процеси за произвеждане на масло в днешно време започват с пастьоризирана сметана, която е загрявана до сравнително високи температури – над 80 °C. Преди да се разбие, сметаната се охлажда до около 5 °C и се оставя на стайна температура за поне осем часа; при тези условия около половината млечни мазнини в сметаната кристализират.

Разбиването води до образуване на малки зрънца масло, плуващи в частта от сметаната, която е на водна основа. Тази водниста течност се нарича мътеница, въпреки че най-разпространената мътеница в днешно време е направо ферментирало обезмаслено мляко. Суроватката се изцежда; понякога остатъците от нея се премахват чрез изплакване на зрънцата масло с вода. След това зрънцата се обработват: притискат се и се омесват заедно. Когато маслото се приготвя ръчно, това се прави в дървени калъпи, които служат и за придаване на форма. Тази обработка свързва зрънцата масло до твърда маса и изкарва водата от вътрешните кухини като малки капчици на повърхността.

Разликата между маслото и маргарина

Макар че се използват за едни и същи цели, маслото и маргаринът са два много различни продукта. Основният фактор, който ги отличава е това, от което са направени, а оттам и видовете мазнини, които съдържат.


Краве масло President 125гр е млечен продукт, произведен от мляко или сметана. Процесът на разбиване отделя млечната мазнина (твърдите частици) от мътеницата (течността). Маслото, което най-често купуваме, е направено от краве мляко, въпреки че се предлагат и други сортове - направени от млякото на овце, кози или биволи. Макар обикновено бледожълт цвят, маслото може да варира от бяло до тъмножълто, в зависимост от диетата на животното.
Маргаринът не е млечен продукт, създаден като заместител на маслото. Макар първоначално да е от животински мазнини през 1800 г., днес основните съставки включват растително масло, вода, сол, емулгатори, а някои също включват мляко. За разлика от маслото, маргаринът не е нещо, което може да се направи у дома. одобно на маслото, обичайният маргарин също трябва да има минимално съдържание на мазнини от 80% по закон. В зависимост от съдържанието на мазнини, нивата на растително масло и вода ще варират, като тези, съдържащи по-ниско съдържание на мазнини, имат по-висок процент вода.

Течните маргарини имат по-малко трансмазнини, отколкото твърдите. Трансмазнините повишават „лошия“ холестерол (LDL) и понижават „добрия“ (HDL). Според редица изследвания по темата, високата им консумация повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, различни видове ракови заболявания. Все по-категорично става ясно, че хидрогенираните мазнини представляват една от основните заплахи за здравето ни.


След всичките тези години, в които се опитвахме да елиминираме маслото от нашата диета, се оказва, че всъщност то може да е добро за нас. Маслото съдържа маслена киселина. Благодарение на нея маслото благоприятства понижаването нивото на лошия холестерол, намалява количеството на триглицеридите и стимулира обмяната на веществата. Освен това Чистото масло е с изключително дълъг срок на годност. Преварено или пречистено от примеси, като вода и други химически съединения и микроелементи, кравето масло може да се съхранява в продължение на повече от година, без да се влоши качеството му.

Как да съхраняваме маслото?

За да запазите маслото прясно за по-дълго време, може да го увиете в кърпа, намокрена в смес от вода и винен оцет. Когато кърпата изсъхне, намокря се наново.

Другият начин за запазване преснотата му е, като се натъпче в стъклен буркан и се залее с оцет на около 2 — 3 см.

Ако прясното масло, получи дъх на граниво, претопете го бавно. При топенето прибавете една филия хляб и я оставете, докато получи златист цвят. Тя ще поеме тежката миризма на маслото.

Топено масло, добило лош дъх, се поправя, като в него се нарежат няколко моркова. След няколко дни то добива вкуса на прясно масло.

За да поправите вкуса на вгорчено нетопено масло, залейте го със студена вода, прибавете една пълна лъжичка сода бикарбонат и бъркайте продължително. Отцедете тази вода, прибавете една чаша (за един килограм масло) прясно мляко и го стопете. Получавате хубаво масло, което спокойно можете да употребявате за готвене.


Когато загрявате маслото в тигана, то няма да потъмнее, ако сложите няколко капки олио преди това.

Няколко начина, по които не знаехте, че бихте могли да използвате маслото:

Запазете кашкавала свеж за по-дълго.
Знаете как кашкавала хваща твърда коричка, когато го оставим в хладилника. Тя се изрязва и не се консумира. За да се предпазите от това, просто сложете тънък резен масло върху отрязаната страна на кашкавала.
Почистване на смола от кожата
Просто разтрийте маслото на ръката си, а черният лепкав сок ще се измие веднага със сапун и вода.
По-лесно разрязване с нож на лепкави храни.
Преди да започнете да режете някакви лепкави храни, като бонбони, сладкиши, различни видове топени сирена и др., натъркайте страните на ножа с масло. Маслото ще действа като лубрикант и ще предпазва храната от прилепване към остриетата.
Използвайте и при пиене на хапчета
Ако имате проблем с преглъщането на хапчета, пробвайте да го натриете в масло. Би трябвало да се хлъзне по- лесно по гърлото.
Масло против скърцащи врати
Ако не разполагате със специална за целта течност, използвайте маслото за смазка против скърцащите панти на вратите.
Премахване на дъвка от коса
Сложете щедро количество върху дъвката и косата около нея. Започнете бавно и внимателно да втривате маслото в дъвката. Ще се учудите колко бързо дъвката сама ще се отлепи от кичура коса. Ефектът от маслото е такъв заради високата концентрация на мазнина, която разтваря лепкавите субстанции и помага за тяхното отстраняване.
Третирайте сухата коса
Натрийте сухите краища на косата си с масло и завийте с алуминиево фолио за половин час преди баня. След това измийте обилно с вода и шампоан.
Добавете към кафето
Колкото и странно да звучи, някои пиячи на кафе добавят масло към кафето си вместо мляко или сметана. Това е особено популярен сред хората, които са на кето диета, която подчертава употребата на високо съдържание на мазнини и нисковъглехидратни ястия. Някои диетолози са скептични, но други казват, че мазнините в маслото могат действително да ви помогнат да бъдете сити за по-дълго, като едновременно с това се чувствате енергични.


Срок на годност на маслото

Добавката на сол към маслото, освен за вкус се добавя и като консервант. Осоленото масло може да се съхранява в хладилник до 30 дни, а неосоленото до 20 дни. Освен това е много важно, дали маслото е в хартиена опаковка или е ламинирано. Хартиените опаковки предполагат по- малко дни за съхранение.

Правилната температура за съхранение на маслото е от 0 до 6 градуда. За да предпазите маслото от абсорбиране на миризми в хладилника трябва да го съхранявате в затворен съд. Ако искате да удължите срока на годност на вече отворена опаковка масло, то може да го съхранявате и във фризера. При температури от -18 до -24 градуса, маслото може да бъде съхранявано до една година. В този случай , е най-добре да разделите маслото на няколко части и така да го приберете във фризера, за да не се налага да го размразявате и замразявате няколко пъти.




SuperMag