• Бледо е на цвят с леко желеобразна консистенция под хрупкава бяла коричка, много пикантно на вкус с лек дъх на амоняк.
• Бялата коричка(която може да се яде, макар да няма някакъв вкус) се образува при зреенето на сиренето в продължение на не по-малко от четири седмици.
• Имената Brie de Meaux(Кралско сирене, а след Революцията – Кралят на сирената) и Brie de Melun са защитени(запазена марка) в ЕС от 1980 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход – Бри, района на Париж, Франция, макар по целия свят да се прави такова сирене.
• Бри се прави както от пълномаслено, така и от обезмаслено мляко, подсирено с мая за сирене при телесна температура на млякото.
• Със специални сита се изваждат на няколко пъти пластове сиренина, която се оцежда, посолява и подквасва с бактерии от рода на Пеницилина(Penicillium candidum, Penicillium camemberti) – същите като при Камембера и/или с бактерията Brevibacterium linen.
• Единственото сирене БРИ спечелило Златен медал е калифорнийското Червено и Черно троен каймак Бри.